"Boven de vijvers" van Andreas Oldörp - over het concept

De standplaats bevindt zich in Schmallenberg-Grafschaft, niet ver van het klooster aldaar. Bij de eerste akoestische onderzoeken bleek dat deze plaats bijzonder geschikt was, omdat men hier een gebundelde groep van klankbronnen kon plaatsen die van daaruit in het hele dal te horen waren, zonder dat een hoog geluidsniveau noodzakelijk was. Bovendien is de installatie, ook in de komende jaren, van de wandelroute uit bijna altijd zichtbaar. Als klankbronnen zijn 6 speciaal ontwikkelde koperen pijpen geïnstalleerd en tevens een "schoorsteen" (pijp zonder kern) voor het aanzuigen van de lucht. De afzonderlijke pijpen bestaan uit een 5 m lange "voet" van koper (diameter 89,9mm x 2mm), die minstens 1,5 m diep in de grond geplaatst en in de volle lengte binnenin met staal versterkt is. De pijpen (lengte 3 m) zijn van binnen door een schacht verbonden en kunnen afgesteld worden. De dikte van hun wanden is aan de te verwachten belasting aangepast. Het resultaat is een kringvormige groep van glanzende, slanke staven die als enige indeling het labium hebben, dat tevens een aanwijzing voor het produceren van klanken is. De toenemende vorming van patina heeft de sculptuur in de loop der tijd steeds meer in de omgeving geïntegreerd. Alleen door de technische exactheid die onverwacht is in deze omgeving, zal de sculptuur echter toch ook optisch waarneembaar blijven.
Voor het produceren van klanken wordt een voor continue werking gemodificeerd orgel-blaaswerk (380V, ca. 200W) gebruikt. Hiervoor werd een stroomleiding ondergronds gelegd, om verdere ingrepen in het landschap te vermijden.

Andreas Oldörp, Hamburg