"Der Wettbewerb" (De Wedstrijd) van Jochen Gerz

Brief van de burgemeester uit het jaar 2002

 

Bad Berleburg en Schmallenberg, 22 mei 2002

Beste inwoners,

U leest een door twee burgemeesters geschreven brief, geen belastingbrief en geen officiële mededeling. Het is een brief, waar maar weinig voorbeelden van zijn. Wij nodigen u persoonlijk uit, om deel te nemen aan de vormgeving van onze steden. Wij moedigen u aan, om auteur van een kunstwerk te worden dat Bad Berleburg en Schmallenberg voortaan zal verbinden.

Waar gaat het om?

Onze steden zijn sinds ongeveer twee jaar met elkaar verbonden door de WaldSkulpturenWeg Wittgenstein-Sauerland (meer informatie hierover vindt u aan de achterkant). Sommige mensen hebben het nog niet gemerkt. Maar degene die de geschiedenis van onze lang gescheiden regio's kent, kan zich daarover alleen maar verheugen. Deze weg toont sculpturen van internationaal bekende kunstenaars. Twee kunstwerken ontstaan midden in onze steden zelf, en deze zijn van Jochen Gerz, Parijs. In werkelijkheid is het echter een werk van ons allemaal. Gerz wil – en daarom zetten wij ons er zo graag voor in – ons allen ertoe aanmoedigen om actief te worden, zelf mee te doen en een brief te schrijven. Iedereen schrijft zijn eigen brief. In het kunstwerk van Gerz wordt de brief dan een emaille straatbordje, dat iedereen later kan lezen.

Wat moet u doen?

U schrijft ons een brief. Eigenlijk is het meer een brief aan u zelf. Een persoonlijke brief. Een brief, die alleen u kunt schrijven. U bent de auteur, maar vele mensen zullen de lezers zijn. U schrijft gewoon, waarom u hier en niet ergens anders woont – in Bad Berleburg of Schmallenberg en in de betreffende stadsdelen. Wat u bevalt, waarvan u bent gaan houden, wat voor u nieuw is, maar ook wat u al lang stoort, waarover u teleurgesteld bent. Wat u anders zou willen en waarover u zich verheugt. Waarom woont u hier, wat is de moeite waard?

Waar stuurt u de brief naartoe?

De inwoners van Schmallenberg schrijven aan de burgemeester, de heer Hans-Werner Braun in Bad Berleburg en de inwoners van Berleburg aan de burgemeester van Schmallenberg, de heer Bernhard Halbe. Iedereen stuurt zijn brief dus naar het stadhuis van de andere stad. Schrijf ons een brief. Wij zullen de eerste lezers zijn. Wij doen ook mee en schrijven zelf een brief. Een brief aan het andere stadhuis. Het adres vindt u hiernaast. U kunt uw brief met uw naam ondertekenen of niet, maar op de envelop moet u uw naam en adres wel vermelden. Zo kunnen wij en Jochen Gerz u persoonlijk danken met een cadeauboek waarin de brieven staan.

Waar kan ik mezelf vinden?

Uw brief steekt net als de WaldSkulpturenWeg de Rothaarkamm over. De brief uit Schmallenberg wordt in het stadhuis van Bad Berleburg geopend. Hij wordt als een straatbordje geëmailleerd en aan het huis van een briefschrijver uit Bad Berleburg aangebracht waar hij permanent blijft hangen. De brieven uit Bad Berleburg sieren de huizen in Schmallenberg op en die uit Schmallenberg vindt men in Bad Berleburg. Wie zijn brief zoekt en het huis, waarop hij aangebracht is, moet een (kleine) reis maken.

Een wedstrijd?

Jochen Gerz noemt zijn nieuwe kunstwerk „De Wedstrijd“ (originele titel: „Der Wettbewerb“). Natuurlijk zijn wij er nieuwsgierig naar, wie van ons de meeste brieven krijgt. Wie schrijft de mooiste brieven? Waar leven de meeste auteurs? En waar zijn de gelukkigste burgers? Omdat de brieven uit Bad Berleburg aan de huizen van de briefschrijvers uit Schmallenberg aangebracht worden en omgekeerd, is het aantal geëmailleerde borden in beide steden hetzelfde.

Waarom ik?

Alleen degene die geeft, kan ook nemen. Dit geldt voor alle aspecten van het leven: voor de maatschappelijke interactie, de democratie en ook hier. De wedstrijd is een artistieke gelijkenis. Een ketting kan niet sterker zijn dan haar zwakste schakel. Alleen degene die zich inzet, telt mee. Wie hieraan meedoet, wint. Nog vele jaren later zullen de inwoners van Schmallenberg en Bad Berleburg voor de verhalen uit een lang vervlogen tijd stil blijven staan. Ze zullen elkaar nog jaren later bezoeken, om eindelijk de persoon te vinden die de brief geschreven heeft die hun eigen huis opsiert.

De kus van de muze

De Wedstrijd is een uitdaging voor ons allemaal. Voor u en ook voor ons als burgemeesters. U merkt dat wij uit overtuiging meedoen en dat wij u ook enthousiast willen maken. Wij hopen dat onze stad een voorbeeld is voor de andere stad. U weet dat dit een brief is die u slechts één keer van uw stadhuis krijgt. Wij wensen u en ons dat de muze ons in Bad Berleburg en Schmallenberg bezoekt en ons plezier en ideeën brengt en een luchthartige en waarom niet ook een humeurige stemming die u ook die dingen laat opschrijven die u anders liever zou verzwijgen. Niet alleen wij zetten ons in, ook de kranten en de gymnasia in beide steden werken mee aan het gemeenschappelijke kunstwerk. Wij zien uw brief allemaal met grote spanning tegemoet. Over een jaar wordt „De Wedstrijd“ ingewijd.
Wij verwachten uw brief uiterlijk op 10 juli 2002. Laat ons niet te lang wachten!

Hans-Werner Braun 
Burgemeester van de stad Bad Berleburg

Bernhard Halbe
Burgemeester van de stad Schmallenberg

 

Nadere informatie is verkrijgbaar onder het voornoemde telefoonnummer.
Informatie over de kunstenaar Jochen Gerz vindt op internet onder www.gerz.fr 

 

Stad Bad Berleburg
Trefwoord: „Gerz“
Postfach 1680
57306 Bad Berleburg

Stad Schmallenberg
Trefwoord: „Gerz“
Postfach 1140
57376 Schmallenberg

Informatie
Telefoon 02751-923-232
02972-980-232