Wittgensteiner Akademie e. V.

De Wittgensteiner Akademie e.V. is in 1996 in Bad Berleburg opgericht door mensen die zich voor kunst interesseren.

Statutaire doelstelling van deze door vrijwilligers gerunde vereniging is het bevorderen van artistieke creaties in de regio. Hiertoe behoort ook het bewaren en vernieuwen van het traditionele vakmanschap in het Wittgensteiner Land, met bijzondere aandacht voor de houtverwerking.

In die zin wordt sinds 1999 onder de verantwoordelijkheid van de Wittgensteiner Akademie de wandelroute WaldskulpturenWeg tussen de steden Bad Berleburg en Schmallenberg ontwikkeld. Het project wordt ondersteund door de deelstaat Nordrhein-Westfalen, de districten Siegen-Wittgenstein en Hochsauerland, de steden Bad Berleburg en Schmallenberg en door de kunststichting NRW. Bovendien zijn er nog vele mecenaten en sponsoren, particulieren en bekende bedrijven die door royale bijdrages het project actief ondersteund hebben. Er is een sieraad ontstaan, dat ongekend is: een openbaar, voor iedereen gratis toegankelijk, circa 23 km lang museum, voorzien van hoogwaardige kunstwerken van internationaal erkende kunstenaars en kunstenaressen. Vanuit economisch-toeristisch oogpunt gezien is de WaldskulpturenWeg een schat die ertoe kan bijdragen, de toekomst van de horeca, detailhandel en dienstverleningssector veilig te stellen.

Houtwinning en houtverwerking zijn al eeuwenlang een belangrijke basis van de regionale economie geweest. Al in 1998 was het voor de actieve leden van de Wittgensteiner Akademie de wens, deze economische tak met zijn natuurlijke materiaal hout weer meer in de publieke belangstelling te brengen, de reden om de Wittgensteiner houtmarkt te introduceren en te realiseren. Houtbeeldhouwen en traditioneel vakmanschap werden hier met de mogelijkheden van de moderne be- en verwerking en met het gebruik van hout op vele manieren gecombineerd en aanschouwelijk gepresenteerd voor de bezoekers. Sindsdien genieten tienduizenden bezoekers elk jaar opnieuw in het tweede weekend van september een twee dagen durend evenement „rond om het hout“, dat vanwege zijn grootte en betekenis al lang de mogelijkheden van een door vrijwilligers gerunde vereniging te boven gaat en daarom sinds 2004 onder de verantwoordelijkheid van een groep organisatoren van de stad Bad Berleburg wordt voortgezet. De Wittgensteiner Akademie maakt deel uit van deze groep organisatoren.

De Wittgensteiner Akademie is volgens de fiscale voorschriften van het belastingkantoor Siegen als non-profit organisatie erkend.

Wolfgang Völker
Poststraße 51 a
57319 Bad Berleburg
Telefoon +49 (0) 27 51 - 28 86
voelker.blb@googlemail.com 

Wittgensteiner Akademie e.V.